Bindweefselmassage

Bij veel massages wordt gefocust op de spieren, maar bij een bindweefselmassage gaat dit net iets anders. Bij deze massagevorm wordt de massage toegepast op de bindweefsellaag van het lichaam, een belangrijk onderdeel van ons grootste orgaan: de huid. De bindweefsellaag bevindt zich tussen de opperhuid en de spieren en houdt ons lichaam in vorm, geeft ons stevigheid en flexibiliteit.
In dit bandvormige gebied bedienen de zenuwen die tussen de wervels uitkomen alle weefsels en organen. Doordat het lichaam op deze manier is opgebouwd kunnen door verklevingen in het bindweefsel mogelijke problemen of klachten ontstaan. Met een bindweefselmassage worden deze verklevingen losgemaakt, wat vervolgens een positieve invloed heeft op van alles in dat bandvormige gebied, zoals de inwendige organen, spieren, bloedvaten, etc.
Een bindweefselmassage is een massagetechniek die voor vele klachten kan worden toegepast, waaronder hoofdpijn en migraine, verkoudheden, slapeloosheid, maag- en darmaandoeningen, buik- en borstkasaandoeningen, en gewricht- en spierreuma. Ook helpt deze massagevorm bij gevoeligheidsstoringen en menstruatiepijnen en het verhelpen hiervan. Als laatst hebben de technieken van een bindweefselmassage ook positief effect op de doorbloeding van de huid, waardoor het bijvoorbeeld ook cellulitis, striae, en littekenweefsel kan helpen verbeteren.

De behandeling

De bindweefselmassage begint met een rug onderzoek waarbij u zit op de massagebank. Tijdens dit onderzoek wordt het bindweefsel van de rug opgeduwd in plooien, waardoor er kan worden opgemaakt waar eventuele probleemzones zich bevinden.
Wanneer de probleemzones zijn gevonden kunnen kan de massage voor de rug eventueel in een zithouding worden uitgevoerd, maar de grepen op armen, benen, romp of gezicht worden liggend op de buik uitgevoerd. Door middel van deze massagegrepen in of van het bindweefsel wordt niet alleen de doorbloeding geactiveerd, maar ook de aanmaak van collageen en elastinevezels wordt gestimuleerd. Met zowel oppervlakkige als diepe technieken wordt de kwaliteit van het bindweefsel sterk verbeterd doordat afvalstoffen worden losgemaakt en de balans in het bindweefsel op die manier wordt hersteld.
Aan het einde van de massage zal een tweede rug onderzoek plaatsvinden om te controleren of het gewenste effect bereikt is. Mocht dit het geval zijn dan is een eenmalige bindweefselmassage genoeg om probleemzones te vinden en/of te verhelpen, maar deze massage kan ook periodiek gegeven worden om eventueel nieuwe klachten te voorkomen.